Process mining: data in dienst van de bedrijfsprestaties

Met process mining kunnen grote hoeveelheden gegevens worden gebruikt om processen te analyseren en te optimaliseren. Zijn die tools een sleutel om waarde te creëren?

CFO’s willen de bedrijfsprocessen optimaliseren om de prestaties te verbeteren en de risico’s te beheersen. Tegen die achtergrond is de explosie van beschikbare datavolumes misschien een kans om te grijpen.

Het is bijna een cliché geworden, maar gegevens zijn het nieuwe goud, de motor van de vierde industriële revolutie. Toch hebben ze pas waarde als ze kunnen worden omgezet in informatie, in kennis die als richtsnoer dient voor beslissingen. Voor een onderneming zijn de meest toegankelijke en (theoretisch) meest vertrouwde gegevens die welke in de eigen IT-systemen worden verzameld en opgeslagen. Toch blijven die vaak moeilijk te gebruiken. Kijk maar hoeveel moeite het kost om regelmatig te rapporteren over prestatie-indicatoren. De rapportage verloopt moeizaam en soms is de verzamelde informatie vόόr de publicatie al achterhaald.

Vele ondernemingen zoeken dan ook hun heil in process mining, in een poging om de interne gegevens te gebruiken en zo de bedrijfsprocessen beter te begrijpen. De verscheidenheid aan gebruiksdoeleinden toont aan dat deze technologie in de digitale transformatie van de onderneming kan worden geïntegreerd om met behulp van gegevens de bedrijfsprocessen en -prestaties te verbeteren.

Process mining: een manier om de goudmijn aan gegevens in onze systemen te ontginnen?

De waardeketen van de onderneming wordt beheerst door processen: opnemen van bestellingen, verzending, retourzendingen, facturatie, productie, innovatie, …

De afdelingen die ze moeten uitvoeren, gebruiken talrijke indicatoren om de prestaties en de cyclustijden voor de hen toevertrouwde opdrachten te meten. Vandaag zijn heel wat stappen gedigitaliseerd en in de diverse IT-systemen opgeslagen. Elke handeling laat sporen na in deze systemen. Het zijn digitale sporen of ‘logs’ die we dankzij proces mining (process science + data mining) kunnen gebruiken.

Process mining, letterlijk ‘procesexploratie’, behelst diverse technieken voor gegevens- en procesanalyse.

Sinds de jaren 2000 kennen de procesanalyse, met de technieken voor Business Process Management (BPM), en de gegevensanalyse los van elkaar een steile opmars. Belangrijk was daarbij de opkomst van de data science, waarbij statistische modellen worden gebruikt om de analyse van grote hoeveelheden digitale gegevens te vergemakkelijken. Helaas ‘praatten’ die twee vakgebieden nauwelijks met elkaar. Will Van der Aalst, een van de wegbereiders van deze techniek, noemt process mining de ‘ontbrekende schakel’ tussen de twee disciplines. Process mining gebruikt immers gespecialiseerde algoritmes die het mogelijk maken om trends, modellen of correlaties tussen gegevens te herkennen, en zo meer inzicht te verwerven in de processen en vooral in hun doeltreffendheid.

Wat zijn de toepassingsgebieden van process mining?

Process mining biedt vele mogelijkheden die kunnen worden opgesplitst in drie grote categorieën. Lees het volledige artikel bij onze mediapartner Rocking Robots!

Software Robotics LIVE

Tijdens dit online event over RPA is Process Mining ook een van de onderwerpen die wordt behandeld in het programma! Benieuwd? Verkrijg uw ticket!

Nuttig? Deel dit bericht!

Online

0,-

100% korting

  • Beperkt beschikbaar
  • On demand 20-minute video TALKS
  • Live interactieve sessies
  • 1-op-1 gesprekken
  • Bepaalde gegevens worden gedeeld

Online

249,-

Standaard tarief

  • Beperkt beschikbaar
  • On demand 20-minute video TALKS
  • Live interactieve sessies
  • 1-op-1 gesprekken
  • Bepaalde gegevens worden gedeeld

Software Robotics LIVE

Tijdens dit online event over RPA is Process Mining ook een van de onderwerpen die wordt behandeld in het programma! Benieuwd? Verkrijg uw ticket!

Software Robotics Live

Blijf op de hoogte!

Mis geen enkele congresupdate en meld u aan voor onze nieuwsbrief!