Pieter Joosten

Pieter Joosten World Class Finance Innovator over Software Robotics

Leuk dat je komt spreken op Software Robotics Live, wat brengt jou daar?

Sinds ik RPA heb zien werken is mijn vuur harder gaan branden om Financials te inspireren te Innoveren. Het is mijn overtuiging dat als Financials achter innovaties gaan staan, zij meer vrijheid gaan ervaren. Klinkt misschien beetje spiri-wiri, maar ik stoorde me aan die berichten dat Financials over 10 jaar “niet meer nodig zijn” door robots, AI etc. Het werk veranderd absoluut en ja daar moeten we op anticiperen maar om nou angst aan te praten? Ik laat graag een tegengeluid horen. Ik ben fan van robots, heb gezien hoe het Finance kan verbeteren èn hoe medewerkers op de werkvloer fans van robots werden.  Die ervaring deel ik graag ter inspiratie voor andere Finance innovators.

Wat is op dit moment jouw grootste fascinatie binnen RPA, welke ontwikkeling volg je met verhoogde belangstelling?

Het fascineert me hoe IT sceptisch naar RPA kan kijken. Ben genoeg IT-ers tegen gekomen die RPA als een inferieur, tijdelijk product zagen. Dit terwijl ik het als dè methodiek zie die eindelijk de afstand tussen IT en Business kan verkleinen. Ook intrigeert het me hoe snel RPA groeit en allerlei add-ons eraan gekoppeld worden: slimme scanning, process mining. Wordt RPA straks echt zo normaal als internet vandaag de dag is?

Waarom moeten mensen volgens jou deelnemen aan het congres?

Ik moedig anderen aan naar dit congres te komen om vast te stellen hoe volwassen robotisering aan het worden is, om geïnspireerd te raken èn tips/tricks op te halen van ervaringen van andere RPA enthousiastelingen. RPA kan ook een eenzame reis in jouw organisatie zijn. Het is dan fijn om mede enthousiastelingen te vinden.

Kun je een praktijkvoorbeeld geven van de kracht van RPA in Finance?

Ik heb twee favorieten:
1) Standaardrapporten / analyses klaarmaken, bijv bij balanspecificaties geen geknip/geplak meer vanuit SAP naar Excel maar maandelijks een robot die concept balansspecificaties maakt zodat de boekhouding meer tijd heeft voor analyse en de maandafsluiting versneld wordt

2) Kritische data checks uitvoeren: robots die data checks uitvoeren op ongewenste combi’s. Bijvoorbeeld buitenlandse factuur met binnenlandse BTW code. Impact van foutieve registratie kan veel impact hebben irt de Belastingdienst. Hoe cool is het als de robot ‘s nachts checkt op zulke ongewenste combi’s en de medewerker ‘s ochtend bij binnenkomst een lijstje met factuurnummers in zijn mailbox heeft met “ff checken” items. Data screening bij de bron.

Waarom zou juist in finance robotisering zo’n belangrijke rol moeten krijgen?

Finance zit op een enorme databerg door alle financiële registraties van mutaties in processen. Waar data is, zijn er kansen voor robots. Verder nemen de verwachtingen van Finance steeds toe. Niet meer 1x in de maand cijfers analyseren en bespreken, maar real-time weten hoe we ervoor staan. Het moet allemaal sneller en foutlozer. En de Financial wordt gevraagd om mee te denken, niet om 8 uur data over te kloppen. It’s time to add more value and to have more fun.

Bij welke mede-spreker ga je zeker even langs?

Ik ga zeker luisteren bij de presentatie van Edvard Veldman van PostNL. Luisteren welke security en risk uitdagingen zij tegenkwamen bij RPA implementatie.

Nuttig? Deel dit bericht!

Blijf op de hoogte!

Mis geen enkele congresupdate en meld u aan voor onze nieuwsbrief!