Robots programmeren wij, maar een algoritme kan voorspellen wat de robot gaat doen

De acties van een robot kunnen worden voorspelt met een algoritme. Hoe lang zal het dan nog duren voordat een algoritme menselijke handelingen volledig kan voorspellen?

Op 11 januari werd een onderzoek gepubliceerd in Scientific Reports waaruit bleek dat algoritmes in staat zijn de handelingen van een robot te voorspellen. Dit klinkt logisch, maar het algoritme was onwetend wat betreft de programmering van de robots. Dit laat zien dat een algoritme door vele herhalende simpele handelingen, in staat is een voorspelling te maken over acties van een robot. Het onderzoek liet zien dat kunstmatige intelligentie de toekomstplannen van de robot met 98,5% kon voorspellen voor 4 verschillende activiteiten zonder vooraf verdere informatie tot zich te hebben genomen.

Toekomst plannen

Hoe zal dit zich in de toekomst vorm gaan geven, weet een algoritme over 10 jaar wat wij voor 98,5% zullen gaan doen? De onderzoekers stellen dat wij al vanaf kind af aan ons handelen baseren op de Theory of Mind, in andere woorden ons inlevingsvermogen. Een kind van 2 snapt nog niet dat wanneer hij achter een stoelpoot verstopt, men het kind nog gemakkelijk kan zien. Om dit spel te begrijpen moet de peuter snappen hoe de ander de wereld letterlijk ziet.

Mehdi Dastani, hoogleraar kunstmatige intelligentie in Utrecht, vertelt aan het NRC dat deze Theory of Mind nog niet wordt herkent in dit algoritme, deze voorspelt enkel het handelen in een simpele situatie. Het algoritme uit dit onderzoek snapt niet dat bepaalde acties gebaseerd zijn op beschikbare kennis van de robot of de mens. Deze Theory of Mind is een vermogen dat wij als mens al beschikken bij geboorte, of zoals andere stellen is een vermogen wat wij als peuter aangeleerd krijgen. Als we het zo bekijken, hoe zou de toekomst eruit zien wanneer dit daadwerkelijk een aangeleerd vermogen is?

Algoritmes met Theory of Mind

Wanneer ons inlevingsvermogen aangeleerd is, zou het in theorie ook ooit onderdeel kunnen worden van een algoritme. Zou een algoritme dan ook voor 98,5% procent zekerheid meerdere menselijke acties kunnen voorspellen?

Tijd gaat het ons leren, vooralsnog moeten we het met de simpele 4 handelingen van de robot uit het onderzoek doen. Iets wat al een grote stap is richting de toekomst van een algoritme met de Theory of Mind.

Misschien interessant voor u?

Aankomende Software Development events:

IT & Software Asset Management

Start online event: 26 maart – 24 april

Cluster Software
Software Robotics Live

Start online event: 27 mei – 25 juni

Cluster Software
Hét API Event

Start online event: 10 juni – 9 juli

Nuttig? Deel dit bericht!

Blijf op de hoogte!

Mis geen enkele congresupdate en meld u aan voor onze nieuwsbrief!