Slim onderhoud binnen de industrie

In de industrie is steeds meer slimheid nodig en capaciteit om complexe problemen te analyseren en oplossen. Dat zal zeker vanuit het onderhoud nodig zijn. Professor Henk Akkermans scheef vorig jaar samen met andere experts het rapport Smart Moves for Smart Maintenance. Volgens het rapport bevinden we ons momenteel in een scharnierpunt. Tijdens het congres SMART service & maintenance 2018 op 11 oktober in Utrecht gaat de directeur van WCM (World Class Maintenance) in op het belang van slim & efficiënt asset management.

Traditioneel nemen onderhoudsafdelingen een bescheiden positie in. Ze moesten er vooral voor zorgen dat zaken vlotjes verliepen. Onderhoudstechnici deden hun werk, zonder dat het vaak opviel. Het was eerder noodzakelijk kwaad. De laatste jaren lijkt daar wat verandering in te komen. Steeds meer bedrijven komen erachter dat met slim onderhoud de beschikbaarheid van installaties omhoog kan en significant kosten zijn te besparen. Volgens het rapport groeit dat besef momenteel sneller dan ooit. Maintenance krijgt volgens de opstellers zelfs een centrale rol in de maatschappij en het bedrijfsleven. Het wordt vaak in één adem genoemd met belangrijke technologische ontwikkelingen. Henk Akkermans: ‘Er is geen serieus artikel over big data waarbij predictive maintenance niet ook voorbijkomt.’

Over prof. Henk Akkermans

Henk is een praktijkgerichte onderzoeker die ernaar streeft de wereld een betere plek te maken door bedrijven en mensen beter te laten presteren en beter samen te werken op het gebied van (SMART) maintenance.

Als directeur World Class Maintenance brengt Henk het onderhoud en technisch asset management naar een wereldklasse niveau middels open innovatie Fieldlabs. Aan de Universiteit van Tilburg is hij hoogleraar Supply Chain Management en probeert hij de kloof tussen bedrijven, openbare instellingen en de academische wereld te overbruggen.

Over World Class Maintenance

World Class Maintenance is hét netwerk voor ‘smart maintenance’ in Nederland. Doelstelling is radicaal: op naar 100% voorspelbaar onderhoud in de Nederlandse industrie. Dit doen ze door slimme onderhoudskennis te ontwikkelen, te verspreiden en toe te passen. Specifiek voor hun leden, maar ook voor de maatschappij als geheel. Projecten op het gebied van slim onderhoud dragen bij aan een verlengde asset lifetime, aan een betere mobiliteit aan de noodzakelijke energietransitie, aan kennisontwikkeling en last but not least, aan de Nederlandse concurrentiekracht.

Over SMART service & maintenance

Het congres SMART service & maintenance vindt plaats op 10 oktober 2019 in DeFabrique Utrecht, Nederland.

Het congres helpt organisaties hun service- en onderhoudsstrategie te transformeren. Hierbij wordt gekeken naar het optimaal samenspel tussen de factor mens, de noodzakelijke processen en de beschikbare technologie. Naast een inhoudelijk sterk congresprogramma biedt het congres een uitgelezen mogelijkheid om te netwerken en te ‘spiegelen’ met vakgenoten.

Nuttig? Deel dit bericht!

Nuttig? Deel dit bericht!

Blijf op de hoogte!

Mis geen enkele congresupdate en meld u aan voor onze nieuwsbrief!