Cloud Computing

Low Code No Code: The New Cloud Computing

Ruim negen jaar geleden ontstond een enorme buzz rondom het hebben van een IT omgeving die niet langer op jouw eigen servers draaide maar elders: Cloud Computing. Was het compleet nieuw? Nee, zeker niet. Wél kreeg ‘het beestje’ in die periode een naam en nam het bewustzijn rondom de mogelijkheden enorm toe. De hype was daar en uiteraard ging deze gepaard met verschillende geluiden uit de markt. Van extreme scepsis tot de angst dat ‘de cloud’ zó krachtig zou zijn dat elke IT manager alvast een beroepskeuzetest kon gaan maken…

Zoals zo vaak, lag de waarheid in het midden. Bijna elke organisatie beschikt inmiddels over minstens een hybride IT landschap. Een ander landschap betekende een veranderde rol voor de IT Manager die zijn ambacht, gelukkig nog steeds mag uitoefenen.

Hype of trend?

Ik heb destijds mogen mee bouwen aan het Cloud Forum dat rondom deze thematiek werd georganiseerd. Een event waar eenieder bij betrokken wilde raken want zoals men reageerde: “Cloud gaat de IT wereld opschudden, dus hier moeten wij bij zijn!” Men sprak van een revolutie. De term Cloud was booming en kon niet vaak genoeg in een marketingboodschap worden herhaald. Hoewel ik ervoer dat er vaker over het middel (cloud) dan over het doel (de toepassing) werd gesproken, is één ding vast te stellen: Cloud was geen luchtbel en is ‘here to stay’.

Déjà vu

Nu negen jaar later ben ik bezig met een ander event en ik ervaar sterk een Déjà Vu. Het thema in kwestie: Low Code en No Code applicatie ontwikkeling. Ook bekend als RAD, Rapid Application Development. Het versneld ontwikkelen van software met weinig (low) of in sommige gevallen zelfs zónder (no) code. Ik ben geen ITer dus laat de verdere definiëring graag aan de échte specialisten over. Uiteraard is dit compleet iets anders dan cloud computing. Echter zie ik veel parallellen in de dynamiek en invloeden die beide ontwikkelingen met zich mee brengen.

Zo heb ik me inmiddels laten overtuigen dat deze versnelde manier van software ontwikkeling zal gaan doorzetten en een krachtige invloed zal hebben op IT ontwikkeling. Is het compleet nieuw? Nee. Veel organisaties werken al langer met vooraf gedefinieerde code die, als bouwblok, herhaaldelijk kunnen worden gebruikt. Wat wél nieuw is: De mate waarin bewustzijn, en het gebruik van de termen Low Code, No Code en RAD toeneemt. Waar heb ik dat toch eerder meegemaakt?

Een wendbare organisatie is key!

Andere parallellen die ik zie met de cloud-hype: We hebben opnieuw te maken met een methode die flexibiliteit van organisaties verhoogd. Zoals cloud computing doet, verhoogt het toepassen van een Low of No Code methode, de wendbaarheid van je organisatie. Wendbaarheid die vereist is om in een markt als deze relevant te zijn én te blijven.

“De business krijgt meer inzicht en daarmee meer begrip voor én betrokkenheid van de IT ontwikkeling waardoor een productievere synergie tussen beiden ontstaat.

Synergie tussen Business en IT

Ook de conversatie tussen business en IT transformeert, zoals negen jaar geleden het geval was. Waar IT vaak niet kon voldoen aan de vereisten van de business, neemt enerzijds de ontwikkeltijd van IT af maar nóg mooier: De business krijgt meer inzicht en daarmee meer begrip voor én betrokkenheid bij de IT ontwikkeling waardoor een productievere synergie tussen beiden ontstaat.

Publieke opinie

Net als rondom cloud computing hoor ik verschillende geluiden met extremen van: “Verder dan prototyping kom je er niet mee” en “Over een paar jaar hebben we geen developers meer nodig en ontwikkeld de business zélf alle applicaties”. Mijn vermoeden: Low Code en No Code zijn ‘here to stay’ en zoals zo vaak zal de waarheid zal wel in het midden liggen…

Geschreven door: Dick de Laat, Account manager

Het Low-code No-code Congres

Op woensdag 6 november, vindt het Low-code No-code congres plaats, in het WTC in Rotterdam. De eerste sprekers zijn bekend! Maar wat zijn eigenlijk uw toekomstverwachtingen van Low Code en No Code development?

Schrijf u in voor het aller éérste Low-code No-code congres van Nederland.

Nuttig? Deel dit bericht!

Blijf op de hoogte!

Mis geen enkele congresupdate en meld u aan voor onze nieuwsbrief!