De revolutie van software

De Revolutie van Software: de impact van Low en No code oplossingen

Op 6 november vindt de eerste editie van het congres Low Code No Code plaats, Chief Visionary Officer bij Thinkwise, Victor Klaren is spreker tijdens het congres. Victor is op dagelijkse basis bezig met het bedenken én uitvoeren van de visie en strategie van Thinkwise. In een interview met Digital Waves vertelt Victor meer over het bedrijf, de ontwikkelingen rondom Low Code No Code en de impact op de markt.

Legacy systemen

Een korte geschiedenis les brengt ons terug naar het vroegere DOS systeem, wilde je overstappen op Windows? Onmogelijk. Heb je een webbased platform, dan is het enorm lastig om deze aan te passen naar mobile, zonder dat je daarvoor een nieuwe moet bouwen. Kortom, niets is onmogelijk, echter tijdrovend? Ja!
De oude systemen die we ‘legacy systemen’ noemen zorgen bij veel bedrijven voor oponthoud en doordoor kosten ze organisaties geld. De technologie achter deze ‘legacy systemen’ zijn niet per definitie slecht, maar wel verouderd. Er moet een nieuw systeem gebouwd worden die gebaseerd is op de nieuwste programmeertaal en technologie. Hierbij blijven veel functionaliteiten hetzelfde waarbij je maar een klein deel ook daadwerkelijk verbeterd en sterker nog: bij opkomst van een nieuwe ‘taal’ of technologie begint dit traject weer van vooraf aan.

Tijdrovende en kostbare projecten

Binnen veel organisaties heerst het gedachtegoed dat legacy systemen opgeschoond moeten worden. Echter wordt er niet stilgestaan bij de ‘legacy’ die vandaag de dag voor de toekomst gecreëerd wordt. De technologie achter deze legacy systemen zijn niet per definitie slecht, maar wel verouderd. Er moet een nieuw systeem gebouwd worden die gebaseerd is op de nieuwste taal en technologie. Hierbij blijven veel functionaliteiten hetzelfde waarbij je maar een klein deel ook daadwerkelijk verbeterd. Daarnaast neemt het opnieuw bouwen van het systeem veel tijd, mankracht en budget in beslag, ondanks dat de kern van het probleem niet opgelost wordt. Bij de opkomst van een nieuwe taal of technologie begint dit traject weer van vooraf aan.

Een nieuwe manier van werken

Van oudsher moet je erg technisch onderlegd zijn om te kunnen coderen. Tijdens het bouwen van een nieuw systeem worden miljoenen regels code geschreven. Je kunt jezelf dus wel voorstellen dat daar onverhoopt een aantal fouten in sluipen, waardoor een systeem niet (goed) werkt.
Low Code is ook een vorm van model gedreven werken. Er wordt een definitie van een model gemaakt, waar alle herhalende werkzaamheden en functionaliteiten in terug te vinden zijn. Hiermee rest enkel nog de organisatie specifieke functionaliteiten die gecodeerd moeten worden. De modellen nemen het grootste deel van coderen over.

En toen was er Thinkwise

Met opgedane kennis en terugkerende problematiek met betrekking tot legacy systemen heeft Victor Klaren samen met zijn partner, Thinkwise opgericht. Het platform van Thinkwise is erop geënt dat er geen legacy meer gecreëerd wordt. Met het Low Code platform kunnen er hele grote systemen gebouwd worden die van web meegaan naar mobiel en naar de toekomst. Thinkwise zorgt ervoor dat de technologie steeds meegaat met de nieuwste ontwikkelingen. Dat zorgt ervoor dat de klant zich alleen maar hoeft te bekommeren om de organisatiespecifieke oplossingen en de ingewikkelde en dure ontwikkelingsprojecten omzeild kunnen worden

Voor wie is het Low Code platform interessant?

Organisaties die strategisch omgaan met IT, zich continu willen blijven ontwikkelen en de concurrentie voor willen blijven omarmen Low Code of No Code platformen. Het komt echter nog te vaak voor dat een organisatie een pakket koopt en het proces van de organisatie daarop aanpast en niet andersom! Hier schuilen uiteraard heel veel gevaren in.

Opmerkelijk is dat in het aankoopproces van een softwarepakket wordt gevraagd naar een referent in dezelfde branche. Hier ligt de gedachte “Als het prima is voor mijn concurrent is, is het ook goed genoeg voor mij” aan ten grondslag. Met deze insteek kan je niet uniek zijn. Voor organisaties die uniek willen zijn en snel willen bouwen zijn Low Code No Code oplossingen enorm interessant. Belangrijk is dus dat er een duidelijke visie moet zijn van wat er gebouwd moet worden.

Welke impact heeft deze opkomst op de markt?

De noodzaak om te coderen zal minder worden. De technische informatici zijn op dit moment erg schaars en gewild in de markt. Door Low Code No Code platformen in te zetten kunnen de technische infomatici en bedrijfskundigen sneller en productiever werken. Voorheen werden deze repetitieve werkzaamheden uitbesteedt aan lagelonenlanden. In principe verschuif je je ambachtelijke probleem en koop je de oplossing goedkoper in. Dit is met de opkomst van de Low Code No Code platformen niet langer nodig. Bekijk hieronder het hele interview met Digital Waves.

 

Nuttig? Deel dit bericht!

Blijf op de hoogte!

Mis geen enkele congresupdate en meld u aan voor onze nieuwsbrief!