De rol van SAM in een wereld die steeds meer remote en in de cloud werkt

Op 8 september 2020 schoof ITAM solutions weer aan de virtuele discussietafel voor een Special Interest Group bijeenkomst. In de online meeting bracht het een aantal marktleiders, binnen de Software Asset Management en IT Asset Management (SAM en ITAM) disciplines bij elkaar om kennis te delen over het toenemende belang van Software Asset Management in een samenleving die steeds meer remote werkt en steeds meer gebruikmaakt van cloud diensten. De disciplineleiders van organisaties: KLM, Nouryon, Schiphol Group, ABN AMRO, Van Oord en Signify discussieerden aan de hand van stellingen. Dat leidde tot nieuwe inzichten. Een korte impressie:

De Corona-crisis heeft een enorme groei veroorzaakt in remote werken. Het gebruik van cloud diensten enerzijds, en een enorme focus op cost management anderzijds. SAM lijkt de aangewezen discipline om data en inzichten te verschaffen.

Dit beeld wordt door de deelnemers onderschreven. Hun SAM-teams krijgen uit alle hoeken van de organisatie verzoeken voor met name gebruikersdata. Echter met SaaS-diensten heeft het SAM van de gemiddelde organisatie nog moeite. De beschikbare SAM-tooling hiervoor is nog niet optimaal en het is een nieuwe activiteit binnen het vakgebied dat nog moet groeien naar volwassenheid. SAM-teams kunnen scoren binnen de organisatie als zij in staat zijn het cloud-veld goed te beheersen en afdelingen kunnen voorzien van gerichte data-analyses en concrete adviezen om daadwerkelijk gebruik te identificeren en kosten te besparen.

Nu SAM door de omstandigheden sneller volwassen wordt, krijgt het ook een sterkere positie in de organisatie.

Dit is voor sommige deelnemers aan de discussie nog meer ambitie dan werkelijkheid. De data-collectie is niet het probleem, beperkte resources en fragmentarisch (kunnen) werken wel. Het is als SAM-team de kunst om voor de troepen uit te blijven lopen. Niet reactief, maar proactief te werken. Bijvoorbeeld door aan tafel te zitten bij de aanschaf van (cloud)software en gericht te adviseren over het aangaan van langlopende contracten. Eén van de deelnemers geeft aan in SAM vooral te focussen op processen in plaats van de producten. Door naar de gehele levenscyclus te kijken van een softwareproduct en dit in een helder en vastomlijnd proces te managen ontstaat veel meer grip en controle. Het is daardoor ook duidelijker voor diverse disciplines en afdelingen in de organisatie, wat het SAM-team te bieden heeft en wat het van hen nodig heeft. Door SAM in te zetten binnen het geheel aan risico- en kwaliteitsmanagement van een organisatie, krijgt het een andere positie. Voor het beheersen van risico’s is ook (meer) organisatiebudget beschikbaar.

Het SAM van morgen is het dashboard van de organisatie

Hierop wordt gemengd gereageerd. Ja, SAM-teams kunnen een wezenlijke bijdrage leveren aan en groeien in datacollectie, -analyse en -visualisatie, maar wel als het SAM-relevantie heeft. SAM is veeleer geïntegreerd onderdeel van ITSM (IT Service Management) dat zorgt voor een functioneel en optimaal presterend IT-landschap. Blijf bij je core business is het devies. Zo geeft een deelnemer ook aan dat met het ongefundeerd leveren van ‘data on demand’, mogelijk nieuwe risico’s ontstaan. Veel beter is het om het gezamenlijk belang te onderzoeken en daarop vanuit SAM-perspectief gericht advies over te geven.

Dat smaakt naar meer

ITAM brengt tijdens de SIGs marktleiders bij elkaar en stimuleert daarmee actuele en relevante kennisdeling in de markt. Deze waardevolle en gewaardeerde SIG heeft ITAM solutions doen besluiten om in de toekomst meer momenten van kennisdeling te faciliteren. 

Over ITAM solutions

ITAM solutions is een databedrijf dat haar klanten wil laten groeien op het gebied van IT & Software Asset Management (ITAM) en dat proactief advies uitbrengt aan verschillende afdelingen binnen een bedrijf. Denk hierbij aan ICT, finance, inkoop, security, HR en legal. Op deze manier brengt ITAM solutions mensen, processen en technologie samen. ITAM solutions is onafhankelijk van softwareaanbieders, waardoor het bedrijf in staat is om haar klanten van volledig objectief en eerlijk advies te voorzien. Specialisten van ITAM solutions werken met passie voor het ITAM-vak en hebben jarenlang geïnvesteerd in kennis en expertise op het gebied van ITAM. Hun onafhankelijkheid, gecombineerd met kennis van de verschillende kerncompetentiegebieden van ITAM, zorgt ervoor dat zij concrete successen kunnen boeken voor hun klanten en partners. Zij zetten klanten in de ‘drivers seat’ van hun IT systemen, softwarelandschap en IT-budgetten. ITAM solutions heeft vestigingen in Eindhoven en Hoofddorp, is een gecertificeerd ‘Great Place to Work’ en drievoudig winnaar van de FD Gazelle Award.

Wilt u meer informatie over dit artikel? Neem dan contact op met:

ITAM solutions

E:  info@itamsolutions.nl
T:  +31 (0)40 369 05 40
I:   www.itamsolutions.nl

 

Nuttig? Deel dit bericht!

Blijf op de hoogte!

Mis geen enkele congresupdate en meld u aan voor onze nieuwsbrief!