Data wordt steeds belangrijker. Zo zetten organisaties in toenemende mate in op analytics en kunstmatige intelligentie om meer waarde te halen uit data. Helaas blijkt daarbij dat data vaak niet beschikbaar of bruikbaar is omdat sturing en eigenaarschap ontbreken. Data is dus een belangrijke asset, maar om er waarde uit te halen moet het ook zo worden behandeld. Datamanagement en data governance zijn daarbij cruciaal.

Door Christian Verhagen, Senior Consultant Data & Analytics, Verdonck, Klooster & Associates & Lead Data Maturity, DAMA

De aandacht voor data is groeiende, maar deze aandacht beperkt zich vaak tot ‘spannende’ onderwerpen als algoritmes, data science of voorspelmodellen. Datamanagement en – governance zijn het ondergeschoven kindje. Veel organisaties zijn daardoor wel in staat om bijvoorbeeld voorspelmodellen te maken, maar niet om ze in beheer te nemen. Wie is immers eigenaar van het model en de data? En wie bewaakt de kwaliteit? De datascientist werd enkele jaren geleden dan wel uitgroepen tot ‘sexiest job of the year’, de data steward is minstens net zo belangrijk. Toch zijn er maar weinig organisaties die dit ook zo ervaren.

Het belang van datamanagement en -governance wordt zowel onderkend als onderschat. Zo staat datakwaliteit overal op de agenda, maar blijkt in de praktijk weerbarstig. De kwaliteit wordt vrijwel altijd als onvoldoende beschouwd, maar niemand weet wanneer het voldoende is. Veel verbeterinitiatieven verzanden bovendien, doordat niet duidelijk is wie verantwoordelijk is of welk probleem opgelost wordt. Hetzelfde geldt voor het delen van data. Iedereen is het erover eens dat datadelen belangrijk is, maar toch blijven met name overheden op hun data zitten als een moederkloek die haar eieren beschermt.

Het gevolg daarvan is dat veel kansen van data onbenut blijven en data opgesloten is in silo’s en systemen. Een gemeenschappelijke digitale infrastructuur is nodig om die data te ontsluiten en beschikbaar te maken. Maar naast beschikbaar moet data ook bruikbaar zijn. Dit stelt eisen aan zaken als metadatering, kwaliteit en definities, maar in eerste instantie vereist dit eigenaarschap en besturing van data.

Gelukkig worden er ook al veel goede stappen gezet. Zo zijn er steeds meer organisaties met een data-organisatie en ook de Chief Data Officer wint terrein. Deze aandacht moet zich echter vertalen in concrete acties, zodat data niet alleen gezien wordt als waardevolle asset, maar ook zo wordt bestuurd. Anders komen we niet verder dan de innovatieve experimenten en pilots die nu vaak het eindstation zijn in plaats van het begin.

Nuttig? Deel dit bericht!

Blijf op de hoogte!

Mis geen enkele congresupdate en meld u aan voor onze nieuwsbrief!