Conspect Informatiegestuurde Overheid

Stappenplan richting datagedreven werken bij een overheidsinstelling

Gestructureerd inzicht in data op het juiste niveau wordt steeds belangrijker. Data optimaal in zetten voor uw overheidsdomein is essentieel anders dan bij een commercieel bedrijf. U zorgt er namelijk voor dat de maatschappelijke problematiek kan worden aangepakt, in combinatie met het efficiënt inzetten van uw middelen.

Door de juiste inzichten kunt u niet alleen terugkijken in de tijd, maar ook een voorspellen, denk bijvoorbeeld aan de uitgaven voor de komende jaren per afdeling. Heeft u al genoeg informatie om op te sturen binnen uw overheidsinstelling? Of mist u bijvoorbeeld het inzicht om:

  • De budgetten binnen de afdelingen ieder jaar optimaal te verdelen én af te stemmen op de verwachte groei of krimp.
  • Verantwoording van de uitgaven naar rijksoverheid en burgers te kunnen afleggen.
  • Efficiënt gebruik te maken van middelen en mensen binnen uw overheidsinstelling.
  • Uw beleidsdoelen optimaal af te stemmen met de regio-, provincie en landelijke doelstellingen.
  • Informatie over de belangen van ondernemers en burgerlijke in één overzicht te hebben.

Data gedreven werken is nooit een doel op zichzelf maar moet aansluiten bij de verbetering van een proces of een maatschappelijk belang. Zo kunt u bijvoorbeeld een samenwerking opzetten met diverse (andere overheids-) instellingen om de datatransitie inzichtelijk te maken.

Inzicht kan daarnaast helpen om het diverse andere interne vraagstukken aan te pakken, door bijvoorbeeld het terugdringen van de wachtlijsten die ontstaan doordat het sociale domein vanaf 1-januari-2015 naar de lokale overheid is verplaatst. Hierdoor is de werklast van de gemeente enorm toegenomen, maar deze kan door middel van een goed informatiehuishouden worden gestroomlijnd. U kunt ook denken aan het verbeteren van infrastructurele en ruimte ordelijke knelpunten, het verminderen van criminaliteit en het aanpakken van de armoede en schuldenproblematiek binnen uw domein.

Daarnaast trekt u als overheidsinstelling een bepaald publiek naar u toe die graag een samenwerking met u opzet wanneer u een bepaald data volwassenheidsniveau bereikt.

Benieuwd hoe u dit doet? Klik hier en u leest alles over de verschillende stappen binnen het inzichtelijk maken van uw data.

Nuttig? Deel dit bericht!

Blijf op de hoogte!

Mis geen enkele congresupdate en meld u aan voor onze nieuwsbrief!