Marcel Broekhaar

Samen data verzamelen over het klimaat

De gemeente Zwolle is actief bezig met het verzamelen van informatie over de luchtkwaliteit, de neerslag, de warmte en de wind. Met Project SensHagen werken verschillende burgers mee aan het verzamelen van data. Hoe heeft de gemeente Zwolle dit opgezet?

Stadshagen is een wijk in Zwolle waar verschillende bewoners mee werken aan het verzamelen van data over het klimaat. Deze data wordt direct doorgestuurd aan het open data platform van Zwolle, de Smart Zwolle Hub. De wijk Stadshagen maakt zich volgens een tweejaarlijks bevolkingsonderzoek meer zorgen over het klimaat en eventueel wateroverlast dan andere bewoners van Zwolle. Hoe komt het dat bewoners graag meewerken en nog belangrijker wat is het doel van dit project?

Stip aan de horizon

Marcel Broekhaar, Programmaleider Slimme Samenleving bij de gemeente Zwolle, vertelt dat wanneer de bewoners meehelpen met het verzamelen van data, men sneller begrijpt wat er aan de hand is met het lokale klimaat. Hierdoor kan men gerichter advies krijgen of juist geven, wat kan leiden tot snellere acties vanuit de gemeente.

Project SensHagen is een project van Zwolle om meer datagedreven te gaan werken. Data kan zorgen voor inhoudelijke informatie die vervolgens kan leiden tot directe acties. Wanneer meer burgers data gaan verzamelen, zal de essentie beter worden begrepen waardoor lokale ingrepen effectiever en gerichter kunnen worden uitgevoerd.

De Informatiegestuurde Overheid

Marcel Broekhaar staat op 19 november bij het congres De Informatiegestuurde Overheid om meer te vertellen over de gemeente Zwolle en het project SensHagen. Hoe hebben zij dit project in eerste instantie aangepakt, wat heeft het tot nu toe opgeleverd en wat zijn de plannen voor de toekomst?

Lijkt het u leuk om te luisteren naar Marcel Broekhaar? Meld u dan vandaag nog aan voor De Informatiegestuurde Overheid.

Nuttig? Deel dit bericht!

Blijf op de hoogte!

Mis geen enkele congresupdate en meld u aan voor onze nieuwsbrief!