IV2020-terugblik

Terugblik Jaarcongres Industriële Veiligheid 2020

16e editie van het jaarcongres Industriële Veiligheid.

Op donderdag 30 januari vond het jaarlijkse congres Industriële Veiligheid plaats. Met gepaste trots kijken wij terug op een zeer geslaagde 16e editie. DeFabrique in Utrecht was ook dit jaar weer voor één dag het ‘thuis’ voor 557 congresdeelnemers en 67 exposerende bedrijven op het netwerkplein. Het programma, met meer dan 40 sprekers, bestond uit diverse inspirerende keynotes, hands-on praktijkcases, workshops, rondetafelgesprekken en een live demo.

Een indrukwekkend congresprogramma

De aftrap van het congres was een vraaggesprek van dagvoorzitter Erik Peekel met algemeen directeur van het NEN, Rik van Terwisga. Samen stonden zij stil bij het belang van normeringen en hoe deze een schakel vormen in het hele veiligheidssysteem. In de daaropvolgende driekwartier gaven Karien van der Loo en haar broer Patrick van de Sande een indrukwekkende bijdrage. Beiden zijn nabestaanden van Toon van der Loo, die in 2014 samen met zijn collega om het leven kwam bij een arbeidsongeval. Als nabestaanden kozen Karien en Patrick voor een radicaal andere aanpak in de strafprocedure. Tijdens het hoger beroep verzochten zij, via het spreekrecht, het Gerechtshof om de boete niet te verhogen, maar in ruil daarvoor een verplicht veiligheidsverbeterplan. Sinds 2016 werken de verdachte (het bedrijf werd veroordeeld voor dood door schuld) en Karien en Patrick nauw samen aan dat plan. Op indringende wijze vertelde Karien en Patrick waarom samenhang in veiligheid leidde tot hun idee en welke gevolgen dit heeft op de werkvloer. Het werk van Karien en Patrick is niet voor niets geweest. Recentelijk bezochten staatssecretaris Tamara van Ark en Koning Willem-Alexander het bedrijf in Helmond waar het veiligheidsverbeterplan werd doorgevoerd.

In het middagprogramma gaven de nieuw aangetreden Directeur Veiligheid, Generaal-majoor Nico van der Zee en Harmen Alkema, Directeur besturing en bedrijfsvoering DMO een duo-presentatie over veiligheid bij het Ministerie van Defensie. Samen gaven zij antwoord op de vraag; waar zit de onveiligheid bij defensie? En wat heeft Defensie gedaan om de veiligheid aan te pakken.  Aangegeven werd onder andere dat dit niet zit in de aandacht die er is voor veiligheid, maar vooral in de randvoorwaarde die gesteld worden aan het werk. “Daar waar je geen risico hoeft te nemen, moet je dat ook zeker niet doen” was de conclusie van Van der Zee.

Kernfysicus, politicus en schrijver Jan Terlouw zou aanvankelijk de traditionele afsluitende keynote verzorgen. Tot zijn grote spijt moest de heer Terlouw wegens gezondheidsredenen kort voor het congres afzeggen. In Luitenant-kolonel Hans van de Ven werd kort voor het congres een meer dan waardige vervanger gevonden. Hij was in 2014/2015 commandant van de repatriëringsmissie MH17 en vertelde daar op zeer indrukwekkende wijze over.

Digitaal Magazine

In samenwerking met Europoort Kringen heeft Heliview een digitaal congresmagazine vervaardigd. In dit magazine staan een aantal verslagen van enkele van de lezingen van het programma, waaronder de keynotes en de verhalen van Stint Urban Mobility, Carsten Busch en KLM. Bekijk het digitale magazine Jaarcongres Industriële Veiligheid 2020

Het Jaarcongres Industriële Veiligheid 2021

Volgend jaar zal de 17e editie van het congres plaatsvinden op donderdag 28 januari in Utrecht. Meld u aan voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de laatste informatie rondom dit jaarlijkse congres. Bekijk hieronder een sfeerimpressie van het Jaarcongres Industriële Veiligheid of klik hier voor alle foto’s.

Nuttig? Deel dit bericht!

Blijf op de hoogte!

Mis geen enkele congresupdate en meld u aan voor onze nieuwsbrief!