Met het juiste gereedschap is je online toolbox zo compleet!

Hoe informeer je grote groepen mensen over veiligheidsinstructies wanneer je niet bij elkaar kan komen? En hoe ben je niet alleen compliant, maar zorg je ook voor een daadwerkelijke veiligheidsbewustwording op de werkvloer?

Niels, Account Manager bij FLOWSPARKS, neemt je mee in de mogelijkheden om zelf snel effectieve online toolboxen te maken én verspreiden binnen jouw organisatie.


Zelf online toolboxen ontwikkelen, hoe doe je dat?

Er is geen one size fits all oplossing. Een online toolbox kan simpel met een Powerpoint of online meeting, maar ook uitgebreider door middel van een zelfgemaakte e-Learning module met foto’s en video’s van praktijksituaties.

In de zoektocht naar een oplossing is het in ieder geval belangrijk om het leerdoel duidelijk voor ogen te hebben. Daarna kun je vragen beantwoorden als: Wie wil ik bereiken? Hoe kan ik deze medewerkers bereiken? En hebben zij de informatie goed begrepen?

Daarnaast geef ik altijd als advies om voldoende draagvlak te creëren binnen de organisatie en stakeholders ook te betrekken bij de inhoud. Zo zorg je voor een betere kwaliteit en weet je zeker dat de toolbox aansluit bij de situatie op de werkvloer.

Hoe zorg ik ervoor dat mensen de informatie goed tot zich kunnen nemen?

Door de informatie op een laagdrempelige manier aan te bieden via 1 portal, denk aan een intranet omgeving of Sharepoint. Door geen gebruik te maken van extra gebruikersnamen en wachtwoorden, hoeven mensen maar op 1 omgeving in te loggen. Denk ook na hoe niet alleen je eigen medewerkers maar ook externen toegang kunnen krijgen tot de verplichte informatie als zij op locatie aan het werk gaan.

Daarnaast is het slim om rekening te houden met de schaalbaarheid van een device. Als de content goed leesbaar is op mobiel, tablet en laptop, hebben je medewerkers én externen overal toegang tot de juiste informatie.

Hoe maak ik een online toolbox echt tot een succes?
Een online toolbox is een succes als het niet alleen informeert, maar ook een gedragsverandering teweeg brengt op de werkvloer. Bij FLOWSPARKS gaan we daarom voor de afwisseling van informeren en stimuleren. Naast de informatieoverdracht zorg je voor voldoende interactieve mogelijkheden. Denk aan een test, een module waarbij een medewerker situaties in moet schatten of stap-voor-stap een proces doorloopt.

Maak daarbij gebruik van praktijksituaties en vraag medewerkers om zelf beeldmateriaal of voorbeelden aan te leveren. Door de combinatie van herkenbaarheid en interactie, zal je online toolbox zeker een succes zijn.

Als we in de toekomst weer met meerdere mensen bij elkaar mogen komen, hoe kunnen offline en online dan samengaan?

Online heeft veel voordelen. Zo kunnen mensen de module volgen waar en wanneer zij willen op hun eigen tempo. Ook kun jij zien of de modules afgerond zijn en of je medewerkers de informatie goed begrepen hebben. Maar offline en online kunnen juist ook heel goed samengaan, dit noemen we blended learning. Met een blended learning programma wissel je klassikale momenten af met e-Learning modules. Zo kunnen cursisten bijvoorbeeld eerst een module doorlopen gevolgd door een interactieve Q&A sessie in een groep en als laatste stap zou je af kunnen sluiten met een test. Juist deze wisselwerking is super krachtig!

Hoe kan FLOWSPARKS helpen om een online toolbox te maken?

Met FLOWSPARKS reiken wij jou het juiste gereedschap aan om je online toolbox compleet te maken. Een goede tool is het halve werk! Met de didactische templates ben jij samen met je collega’s in staat om eenvoudig en snel effectieve e-Learning te maken. Bovendien ziet alles er grafisch perfect uit op elk toestel. Volg de volgende 3 eenvoudige stappen voor het maken van een online toolbox:

  1. Bepaal je leerdoel
  2. Kies een template
  3. Vul in met inhoudelijke expertise

Naast het creëren van nieuwe content, kun je de informatie ook makkelijk distribueren en opvolgen in FLOWSPARKS. Door alle kennis op één centrale plek te borgen, en eventueel te koppelen aan je eigen HR of Leermanagement Systeem (LMS), is het altijd en overal toegankelijk. Ook kun je de voortgang van je cursisten inzien, certificaten uitreiken en makkelijk herhalingsoefeningen inplannen.

Met FLOWSPARKS zet je een stap extra en zorg je ervoor dat je niet alleen compliant bent, maar er ook daadwerkelijk een grotere veiligheidsbewustwording ontstaat bij de medewerkers en externen.

Hoe kom ik meer te weten over FLOWSPARKS?

Tijdens het congres Industriële Veiligheid kun je de videotalk bekijken die ik heb opgenomen. In deze video geef ik meer toelichting over het maken van online toolboxen. Ook kun je vrijblijvend een online afspraak inplannen met mij of met één van mijn collega’s. Hier zullen we je adviseren met een oplossing op maat voor jouw organisatie.

Ga voor meer informatie naar:

www.flowsparks.com/nl/

Nuttig? Deel dit bericht!

Blijf op de hoogte!

Mis geen enkele congresupdate en meld u aan voor onze nieuwsbrief!