Machineveiligheid: Voorkom insluiting

Wanneer het bij machineveiligheid gaat over insluiting van operators wordt vaak gerefereerd aan een noodontgrendeling of vluchtwegontgrendeling, hiermee heeft de operator de mogelijkheid een vergrendelde deur vanuit de binnenzijde te openen bij gevaar.

Beide optie zijn echter een symptoombestrijding en geen risicoreductie, omdat het wenselijk is dat het afsluiten en herstarten van een machine tijdens aanwezigheid van de operator hetgeen is wat moet uitgesloten i.p.v. het beiden van een vluchtweg.

Tijdens de break-out sessie op het congres Industriële Veiligheid 2022 gaan we dieper in op deze materie met verschillende praktische oplossingen en bijbehorende onderbouwing aan de hand van wet- en regelgeving om insluiting in machines en afgesloten ruimten te voorkomen.

Bij het werken met machines bestaat de mogelijkheid dat operators ingesloten kunnen raken in een afgeschermde zone, bijvoorbeeld wanneer deze zone onoverzichtelijk is en een collega de installatie reset zonder zich bewust te zijn van de aanwezigheid van zijn collega.

Om dit risico te voorkomen biedt Unique Safety Products een aantal eenvoudig te implementeren oplossingen voor verschillende toepassingsgebieden, denk hierbij aan:

  • Veiligheidsschakelaars voorzien van mechanisch gecodeerde persoonlijke veiligheidssleutels die machine herstart voorkomen zolang de sleutel is uitgenomen.
  • Veiligheidsschakelaars met een ingebouwde RFID badgereader waarbij insluiting en geautoriseerde toegang kan gereguleerd met uw eigen toegangsbadges.
  • Volledig mechanische (retro-fit) insluitbeveiliging voor deuren en lichtschermen.
  • 3D radarbeveiliging voor persoonsdetectie en inloopdetectie.

Unique Safety Products is de leverancier en adviseur van hoogwaardige machineveiligheids-oplossingen voor de industrie. Het leveringspakket bestaat o.a. uit veiligheidsschakelaars, interlocks, sensoren, afscherming, lichtschermen, radarafscherming, laserscanners en lockout-tagout. USP biedt totaaloplossingen waarbij alle producten eenvoudig met elkaar gecombineerd kunnen worden om eindgebruikers en machinebouwers te ontzorgen.

Providing Safety
Wij beschermen uw meeste belangrijke kapitaal: uw medewerkers

Bezoek onze stand en woon onze presentatie bij op het congres Industriële Veiligheid op 30 juni 2022 in Congrescentrum 1931 in ’s-Hertogenbosch.

Nuttig? Deel dit bericht!

Blijf op de hoogte!

Mis geen enkele congresupdate en meld u aan voor onze nieuwsbrief!