Innovatieve oplossing voor het blussen van elektrische wagens

CGK Group ontwikkelde samen met het Duitse Thomas een gloednieuwe oplossing voor het blussen van elektrische voertuigen in ondergrondse parkings.

Wanneer de lithium ion batterij van een elektrische wagen ontbrandt, ontstaan er niet alleen hoge temperaturen, maar komt er ook zuurstof vrij. Dit zorgt voor nog extremere temperaturen en zo houdt de brand zichzelf in stand. Deze kettingreactie, thermal runaway, maakt blussen onmogelijk.

De enige oplossing voorhanden was om de wagen volledig op te tillen en te plaatsen in een container gevuld met water. De wagen werd dan gedurende 48 tot 72 uur ondergedompeld om de batterij te laten afkoelen. Deze methode vormde bij moeilijk bereikbare plaatsen zoals ondergrondse parkings een enorme uitdaging voor de brandweerdiensten.

Na een aantal testfases, kwamen CGK Group en Thomas met het antwoord: mobiele blusbarrières. Het gecertificeerde systeem bestaat uit 4 barrièrelichamen die geplaatst worden in een rechthoekige vorm rond de wagen in kwestie. Na het opspannen wordt dit vloeistofdicht bad gevuld met bluswater, zodat de elektrische batterij onderaan het voertuig, zich onder water bevindt. Het vervuild bluswater kan achteraf gecontroleerd afgevoerd worden via de afvoerflens.

Nuttig? Deel dit bericht!

Blijf op de hoogte!

Mis geen enkele congresupdate en meld u aan voor onze nieuwsbrief!