Even voorstellen: Ilse Schapendonk, programmamanager “Werken in Verbinding” bij gemeente Tilburg

Ilse Schapendonk is programmamanager en adviseur bij gemeente Tilburg. Krachtig in het managen van- en adviseren rondom complexe vraagstukken op het gebied van werkplekconcepten (Hybride Werken). Waarbij zij altijd met een integrale blik kijk naar de fysieke en digitale werkomgeving passend bij de organisatiecultuur. Dit doe zij met creativiteit, humor, stevig sturend en met sensitiviteit voor verschillende opdrachtgevers, o.a. de Gemeente Tilburg.

Wat is jouw visie op de toekomst van samenwerken binnen de gemeente Tilburg?

Als gemeente Tilburg werken wij voor Tilburg en de dorpen Berkel-Enschot, Udenhout en Biezenmortel. Er wonen ruim 222.000 inwoners, waarmee het de zevende gemeente van Nederland is. Tilburg is een plek waar mensen gemakkelijk samenwerken en oog hebben voor elkaar. Waar iedereen zichzelf mag zijn en waar iedereen mee kan doen. Een stad waar verfrissende, nieuwe ideeën ontstaan. Waar we de schouders eronder zetten en ervan leren als iets anders uitpakt dan verwacht. Elke dag werken we aan betere oplossingen voor thema’s als veiligheid, duurzaamheid, werkgelegenheid en passende ondersteuning voor mensen die dat nodig hebben. Dit kunnen we als gemeente Tilburg niet alleen, daarom doen we het samen met inwoners, ondernemers en maatschappelijke instellingen. We maken ons sterk voor een stad waar mensen gezond en gelukkig kunnen zijn, nu en in de toekomst. Dat doen we verbindend, daadkrachtig en vernieuwend. We hebben een nieuw Stadhuis en een nieuw ‘digitaal huis’ in de vorm van moderne ICT-voorzieningen. Daarmee kunnen we nog beter samenwerken met inwoners, ondernemers, partners en collega’s onderling waardoor we dichtbij zijn in de straten en buurten. We kunnen makkelijker een keukentafelgesprek voeren bij de inwoner thuis en op kantoor organiseren we ons flexibel om de opgaven heen, met de collega’s die we nodig hebben. Hiermee kunnen we soepeler ons werk uitvoeren en vergroten we de sociale impact in de stad.

Hoe kan de gemeente Tilburg hybride werken nog beter faciliteren?

Door de aanpassingen die worden doorgevoerd in de Stadswinkel (zowel ten aanzien van de publieke balies op de begane grond als de kantoorvloeren) kunnen meer medewerkers straks van het kantoor gebruik maken. De doelstelling is niet geweest om een platte besparing te realiseren, maar om het hybride werken nog beter te kunnen faciliteren. Daarnaast bieden de aanpassingen ruimte om invulling te geven aan het samenwerken met een aantal maatschappelijke partners onder één dak. Het zogeheten ‘Zorg en Veiligheidshuis’ (Denk aan Jeugdbescherming, Politie en OM etc) zal in de nieuwe Stadswinkel onderdak gaan vinden. Dat is voor ons een grote stap die we een paar jaar geleden zeker niet hadden durven nemen. Ik weet dat veel gemeenten hierover nadenken, maar wij hebben het besluit echt genomen – al zal het nog best wat voeten in de aarde hebben voordat we al die verschillende processen hebben ingeregeld. We merken nu al dat voor dit concept heel veel belangstelling is van buiten de organisatie.

Nuttig? Deel dit bericht!

Blijf op de hoogte!

Mis geen enkele congresupdate en meld u aan voor onze nieuwsbrief!