Programma

1931 Congrescentrum, 's-Hertogenbosch

Fysiek congres op 2 november

Online congres van 3 november

Programma

Met onderwerpen als data ethiek, governance, privacy en security

Marijn Plomp

Marijn Plomp

Dagvoorzitter Dutch Data Forum

Dagopening

Marijn Plomp | Universitair docent | Vrije Universiteit Amsterdam

Marijn Plomp, universitair docent bij de groep Kennis, Informatie en Innovatie (KIN²) van de Vrije Universiteit Amsterdam en programmamanager bij het Amsterdam Center for Business Analytics (ACBA) opent de dag.

Vanessa Visser

Vanessa Visser

Chief Data Officer bij KVK

Willem Scalonge

Willem Scalonge

Programmamanager InnovatieLab bij KVK

AI: risico of waardevol?

Vanessa Visser | Chief Data Officer & Willem Scalongne | Programmamanager InnovatieLab | KVK

Een (semi) overheidsorganisatie en AI-technologie is een spannende combinatie, zo hebben we inmiddels geleerd van de toeslagenaffaire. Tijdens deze sessie geven Vanessa Visser (CDO) en Willem Scalonge (Programmamanager InnovatieLab) inzicht in de toepassing van AI binnen de KVK. Welke meerwaarde zien zij dat er gehaald kan worden uit deze wetenschap, zonder dat hier een hoog risico voor de maatschappij aan zit? Hoe halen zij AI uit de pilotfase? Zij laten zien welke beren er op de weg lagen (en liggen) en hoe je door transparantie te geven en de wettelijke en ethische kaders te hanteren, de toepassing van AI écht operationeel maakt.

Janita Sluurman

Janita Sluurman

COO bij Datacompetent

Datagedreven werken: doorbreek bottlenecks door te investeren in datageletterdheid van de medewerkers

Janita Sluurman | COO | Datacompetent

Datagedreven werken is tegenwoordig een zeer populaire term. Zowel nationaal als internationaal zijn organisaties aan het investeren in hun informatievoorziening. Er zijn zelfs bedrijven die hun businessmodel hebben ontwikkeld op data. Het beroep ‘data-scientist’ is daarnaast één van de meest populaire beroepen van dit decennium, en er zijn dan ook veel openstaande data-vacatures. Wij zien veel organisaties stappen zetten op het gebied van visualisatietools, data-opslag, datastrategie en data-governance. Echter, investering in het ontwikkelen van hun eigen mensen blijft achter. Er is een grote focus op hard skills zoals techniek, en er wordt weinig aandacht besteed aan de soft skills (‘human skills’). Hierdoor wordt het steeds lastiger harmonie te vinden in techniek, processen, strategie en cultuur. In deze sessie bespreken wij het standpunt dat datagedreven werken gaat om mensen. Je kunt immers goede dashboards en rapportages in omloop hebben, maar deze betekenen weinig als de medewerkers hier niet mee kunnen werken. Medewerkers zorgen er voor dat een organisatie datagedreven kan werken. Maar hoe ontwikkel je data soft skills? En hoe weet je waar je moet beginnen?

Tom van Dael

Tom van Dael

CFO & IT Director van Visma | Raet

Roon Hulshoff

Roon Hulshoff

Vormgever data-gedreven ontwikkeling bij DMYB

De daadwerkelijke waarde van data-gedreven werken

Tom van Dael | CFO & IT Director | Visma | Raet & Roon Hulshoff | Vormgever data-gedreven ontwikkeling | DMYB

Data-gedreven initiatieven zijn in de meeste organisaties, al dan niet op afdelingsniveau, in enige vorm wel aanwezig. Er is echter veelal geen organisatiebreed perspectief hoe inzichten uit data over de diverse afdelingen toegepast kunnen worden om zo schaalbaar producten en diensten aan te bieden. Bij de data-gedreven ontwikkeling is het dus zeer belangrijk dat er een eenduidige visie en strategie is. Deze zorgen namelijk voor de samenhang en alignment binnen de organisatie in deze ogenschijnlijk logische ontwikkeling én verandering. Om de aanwezige thema’s binnen de data-strategie (zoals leiderschap, techniek, systemen, data en processen) te verbinden met de organisatie en de medewerkers is dit dan ook van wezenlijk belang. De compelling data story maakt dat de data-strategie op een inspirerende en intrigerende wijze wordt overgebracht en geeft antwoord op de vraag waarom deze ontwikkeling, en de hiermee gepaard gaande verandering, noodzakelijk is. Hierdoor wordt iedereen doordrongen van de urgentie en kunnen directie, managers en medewerkers deze begrijpen en vervolgens eenduidig uitdragen. Dit maakt dat er niet zozeer afzonderlijke data-gedreven initiatieven worden opgestart, maar iedereen met elkaar, en over de afdelingen heen dezelfde doelen nastreeft. Zo worden (interne) klanten beter begrepen, bereikt en bediend en is de organisatie succesvoller!  Tom van Dael en Roon Hulshoff geven een inkijk in hoe zij gezamenlijk de data-gedreven ontwikkeling van Visma | Raet een boost hebben gegeven. Zij stellen dat daadwerkelijke waarde van data-gedreven werken tot uiting komt wanneer er, op basis van de verkregen inzichten, besluitvormingsacties volgen die zich richten op waarderealisatie met een sterke focus op klantbehoefte en eindgebruiker.

Adam Knoop

Adam Knoop

CCO van Hot ITem

Ernout Douqué

Ernout Douqué

CTO van Hot ITem

De volgende stap in uw datagedreven journey: waarom DevOps niet genoeg is

Adam Knoop | CCO & Ernout Douqué | CTO | Hot ITem

Tegenwoordig is er veel aandacht voor een DevOps-manier van werken om nieuwe datagedreven oplossingen te ontwikkelen en in gebruik te nemen. Maar vaak is dit een aanpak die vooral door IT wordt omarmd. Hoe betrekt u uw belangrijkste stakeholders bij deze manier van werken? En hoe past u een business gedreven ontwikkelaanpak toe op trends zoals datamesh, het realiseren van lakehouses en analytics? Met meer dan 25 jaar ervaring op het gebied van factbased improvement laten Ernout en Adam u zien hoe u nóg effectiever waarde kan halen uit data.

Wie spreken er?

Bekijk onze sprekers

Benieuwd wie er komen spreken en welke ervaring ze meebrengen? Bekijk snel ons complete sprekersoverzicht!

Blijf op de hoogte!

Mis geen enkele congresupdate en meld u aan voor onze nieuwsbrief!