Boetes voorkomen en veiligheid op de weg – alles met behulp van data

Bijna iedereen heeft het wel eens meegemaakt. Je let op de snelweg per ongeluk iets minder op je snelheid om vervolgens een paar weken later een envelop op de mat te zien liggen. Je hebt nét iets te hard gereden. Jorn de Vries, Managing Meister bij Flitsmeister, vertelt graag over de real-time data die Flitsmeister verwerkt om dit voor jou te voorkomen.

Flitsmeister deed zich bij de introductie in 2010 doen lijken op een app die hardrijden stimuleerde. Je kreeg immers een melding wanneer er flitspalen, trajectcontroles of mobiele controles plaatsvonden langs de weg. De Vries vertelt in maart 2020 aan RTL nieuws dat dit zeker een voordeel is voor de weggebruiker, ze besparen namelijk geld doordat ze het niet aan boetes hoeven te besteden. Toch is dit niet de kern van Flitsmeister. Door men te wijzen op hun snelheid zullen weggebruikers zich rustiger op de weg verplaatsen waardoor botsingen in sommige gevallen kunnen worden voorkomen. Daarnaast zit er in de app een functie om weggebruikers te attenderen op ambulances, gesloten rijstroken of andere gevaarlijke situaties. Kortom, de essentie van de app is om men veiliger op de weg te laten rijden met een snufje van besparingen voor de eigen portemonnee.

(bron: RTL Nieuws, maart 2020)

Wat heeft data hier mee te maken?

De data van Flitsmeister bestaat uit een combinatie van verschillende externe bronnen, met als belangrijkste bron de gebruikers van Flitsmeister zelf. Steeds meer mensen maken gebruik van deze app, zeker na het terugbrengen van de maximum snelheid naar 100 km/u. Dit is voor de overheid, die steeds meer samenwerkt met Flitsmeister, evengoed een mooi gegeven. Zij kunnen bijvoorbeeld naar specifieke weggebruikers ‘communiceren’ over wegwerkzaamheden wanneer deze bestuurder altijd rond een bepaalde tijd gebruik maakt van de weg. Deze mogelijkheid wordt waargemaakt door de data die grotendeels verzameld is door Flitsmeister. Flitsmeister zorgt voor realtime verkeersinformatie en is hiermee dus altijd actueel.

Rij mee op de snelweg van Flitsmeister

Tijdens het Dutch Data Forum event vertelt Jorn de Vries meer over de app en het gebruik van data. Hoe verwerken zij deze data? Hoe zorgen zij dat Flistmeister datagedreven werkt? Wat is Flitsmeister’s visie over het verzamelen van data? Jorn de Vries vertelt hier meer over tijdens het event. Meld u aan en wellicht laat De Vries u anders kijken, waardoor uw organisatie uiteindelijk scherper ziet!

Nuttig? Deel dit bericht!

Blijf op de hoogte!

Mis geen enkele congresupdate en meld u aan voor onze nieuwsbrief!