Eerste experts Data Privacy 2021 bekend!

Hoe kunt u ‘privacy vriendelijk, klantgericht en veilig persoonlijke gezondheidsdata benutten? Als expert bij het Data Privacy 2021 event vertelt Robin Mischa van Stokkum, Business Development Manager bij TNO, u graag meer over de verschillende niveaus waarop data wordt verzameld en gebruikt.

“Privacy is not something that I’m merely entitled to, it’s an absolute prerequisite.” – Marlon Brando, Actor

Robin Mischa wilt met zijn bijdrage aan het Data Privacy event verschillende inzichten creëren rondom de facetten die komen kijken bij privacy gevoelige data, zoals ethiek, wetgeving, governance (zoals consent) & technische mogelijkheden. Waar moet u zoal rekening mee houden?

Het is mogelijk, maar kost wel tijd en moeite

Robin is er vrij duidelijk over, ‘Het belangrijkste punt van mijn sessie is dat veilig omgaan met privacy gevoelige data mogelijk is’. Het klinkt vrij logisch en makkelijk, maar de stap zelf is vaak best lastig om goed te zetten.De zorg kampt met diverse uitdagingen zoals het toenemende tekort aan personeel, het groeiende aantal mensen met chronische ziektes en toenemende kosten voor medicijnontwikkeling. Zo wordt de zorg steeds duurder. Hoe valt dit op te lossen?

Digitisation is the answer

Een deel van de oplossing voor dit probleem ligt in digitalisering. Digitalisering kan namelijk zorgen dat mensen langer gezond blijven (preventie) en sneller weer beter worden (zorg). Daarentegen zit er aan deze verdergaande digitalisering in de zorg ook een kanttekening. Het brengt op haar beurt meer gebruik van privacygevoelige persoonlijke gezondheidsdata met zich mee.

Hoe zit het dan met governance, consent en transparantie? Wat is de rol van AI, technologie, standaarden en certificeringen? Welke conceptuele oplossingen zijn er? En, hoe zit het met een technologische oplossing zoals multi-party-computation en federated-learning?

Personal Health Train Nederland

De Personal Health Train heeft als doel om medische data bruikbaar te maken en te koppelen. Om dit te kunnen doen is veel persoonlijke data nodig, echter is dit nog niet zo makkelijk gedaan. Veel verschillende instanties en zorginstellingen verzamelen data, maar deze is nog niet gekoppeld. Iedereen verzamelt de data op een andere manier, waardoor er veel verschillen en verspreiding ontstaat. Tevens is deze data zéér privacy gevoelig! Het gevolg is dat dat deze persoonlijke data niet goed te gebruiken is voor de persoon zelf, ziekenhuizen of onderzoeksinstellingen.

Data Privacy 2021

Dit is nu precies wat de Personal Health Train aanpakt! Zij maken gebruik van nieuwe data technologien en zorgen dat persoonlijke data universeel wordt gemaakt. Volgens Robin Mischa is dit een interessante ontwikkeling binnen het veld van Data Privacy.

Wilt u weten waarom? Luister op 10 november 2021 naar het verhaal van deze data privacy expert!

Nuttig? Deel dit bericht!

Blijf op de hoogte!

Mis geen enkele congresupdate en meld u aan voor onze nieuwsbrief!