Cyber Security Experience

Wat staat er in de Miljoenennota 2020 over CSBN?

Tegenwoordig dient elk land zich bezig te houden met Cybersecurity, zo is Nederland daar ook maximaal mee bezig. Althans, dat is een van de doelen van het ministerie van Justitie en Veiligheid (JenV). In de miljoenennota 2020 bleek het CSBN echter zorgwekkend. Wat gaat de overheid daar aan doen?

Het JenV is continu bezig met het verbeteren van de nationale veiligheid bij Nederlandse overnames en investeringen. Dit kan op verschillende manieren, maar momenteel zijn ze bezig met een investeringstoets om dreigingen op cybergebied te voorkomen. Tegenwoordig neemt de digitale dreiging namelijk steeds meer toe – spionage, sabotage en digitale criminaliteit zijn praktisch dagelijkse termen geworden.

 

Essentie van bewustwording

In de miljoenennota 2020 staat de weerbaarheid van Nederland op het gebied van digitalisering beschreven. Het is essentieel dat men zich meer bewust wordt van de risico’s die zich kunnen voortdoen op cybergebied. Daarom wilt de overheid ook een weerbaarheidsverhogende samenwerking binnen organisaties zelf. De cyberveiligheid van organisaties wordt vaak benaderd als een interne kwestie; elke organisatie is zelf verantwoordelijk voor de eigen cybersecurity. Incidenten uit het recente verleden hebben aangetoond dat deze benadering op zijn minst discutabel is. Het is mede de taak van de overheid om hierbij te helpen, daarom is de hiervoor genoemde investeringstoets een goede oplossing gericht op de veiligheidsrisico’s bij overnames en investeringen.

In de miljoenennota 2020 zijn uiteengezette maatregelen beschreven om de cybersecurity van Nederland te verbeteren en te bekostigen. (zie de Rijksoverheid website voor meer informatie)

 

Cyber Security Experience 2019

Zoals eerder vermeld, worden bedrijven vaak zelf verantwoordelijk gesteld voor hun eigen cybersecurity. Echter, zijn hier de meningen over verdeeld. Is het niet beter om juist ervaringen met elkaar te delen? Waarom is er zoveel angst op het gebied van informatiedeling betreft cybersecurity? In een speciale keynote sessie, Delen is vermenigvuldigen; cybersecurity in de keten, laat Nienke van den Berg zien hoe je door te delen zelf sterker wordt. Niet alleen als organisatie (of als keten), maar ook op persoonlijk niveau als security professional. Nienke is een ervaren manager in het opzetten van nieuwe organisaties op het gebied van cybersecurity en cybercrime, en werkzaam bij A51 Cybersecurity Privacy Technology.

Nuttig? Deel dit bericht!

Blijf op de hoogte!

Mis geen enkele congresupdate en meld u aan voor onze nieuwsbrief!