Programma

1931 Congrescentrum, 's-Hertogenbosch

6 juni 2024

Jop Groeneweg

Jop Groeneweg

Professor of Safety In healthcare, Universiteit Leiden

Van goed naar excellent: de volgende stap in veiligheid

Jop Groeneweg, Professor of Safety In healthcare, Universiteit Leiden

Veel organisaties zien hun veiligheidsprestaties stagneren en zoeken naar methodes om verder te verbeteren. Een van de problemen waar men tegenaan loopt is: ‘waar kan nog van geleerd worden?’. Het aantal ongelukken is gelukkig sterk afgenomen waardoor incidentanalyses in afnemende mate een bron van informatie worden. In deze interactieve keynote zal een alternatieve bron worden besproken: leren van excellente organisaties. Wat is het verschil tussen ‘goed’ en ‘excellent’ en hoe kunnen we die volgende stap maken? Er is veel kennis over hoe er verbetert kan worden op de werkvloer en hoe je dit inzet voor jouw organisatie. Hoe kunnen we het tot nu toe onderbenutte potentieel van de werknemers benutten die goede ideeën hebben maar waar nu niets mee gedaan wordt. In deze sessie worden praktische tips gegeven hoe organisaties de volgende stap kunnen zetten in het verbeteren van hun veiligheidsprestaties.

Gerdian Jansen

Gerdian Jansen

VOORZITTER WERKGROEP ZONERING, EFPC N.V.

Herziening NPR 7910-1

Gerdian Jansen, Voorzitter Werkgroep Zonering, EFPC

De NPR 7910-1 zal worden herzien, waarbij deze weer in overeenstemming zal worden gebracht met de nieuwste inzichten van de bovenliggende norm en praktijksituaties.
Zoals bij het toepassingsgebied van de huidige versie van de NPR 7910-1 is aangegeven, geeft de praktijkrichtlijn voor de gevarenzone-indeling een gemakkelijk uitvoerbare aanpak gebaseerd op aannamen die een sterke vereenvoudiging inhouden van in werkelijkheid veelal zeer gecompliceerde situaties. Tijdens de workshop zal worden nagevraagd of volgens de aanwezigen deze doelstelling nog steeds als richtinggevend moet wordt beschouwd.
Ook zal worden aangegeven wat de ideeën van de werkgroep zijn en zullen de belangrijkste wijzigingen ten opzichte van de huidige uitgave van de praktijkrichtlijn worden toegelicht.
Ook kunnen de aanwezigen onderwerpen inbrengen die in overweging zullen worden genomen bij de herziening van de NPR 7910-1 en kunnen onjuistheden en/of omissies op de huidige uitgave van de praktijkrichtlijn worden doorgegeven.

Gerold Kort

Gerold Kort

Senior ATEX Consultant, Kader Group

Wat je moet weten over waterstof en explosieveiligheid!

Gerold Kort, Senior ATEX Consultant, Kader Group

Explosiegevaarlijke situaties, die kunnen resulteren in explosies, komen veel voor in de industrie. Vanwege de energietransitie zal de productie, transport en opslag van waterstof, als energiedrager, significant toenemen. In deze break-outsessie wordt ingegaan op de bijzondere eigenschappen van waterstof en de specifieke gevolgen voor de explosieveiligheid. Ook wordt ingegaan op welke maatregelen de explosierisico’s adequaat beheersen.

Ad van Riel

Ad van Riel

Directeur van REASeuro

Explosieve Veiligheid voor een Risicovrije Samenleving

Ad van Riel, Directeur, REASeuro

REASeuro is gespecialiseerd in het opsporen en veiligstellen van oude oorlogsexplosieven, en biedt geavanceerde oplossingen voor veiligheidsvraagstukken met betrekking tot explosieven. Het bedrijf ondersteunt instanties zoals de politie en Koninklijke Marechaussee.

Als keynote spreker deelt directeur Ad van Riel zijn diepgaande inzichten in een cruciaal domein: het opsporen en ruimen van Niet Gesprongen Explosieven (NGE). Tijdens deze sessie belicht hij de betekenis van veiligheid als het kloppende hart van hun onderneming.

Wat heeft REASeuro te maken met ATEX & Process Safety? Voor beide staat slechts één product voorop: Veiligheid. Het bedrijf draagt effectieve oplossingen aan voor complexe veiligheidsuitdagingen, waarmee het bijdraagt aan het creëren van een veiligere samenleving. Met een focus op een 0-ongevallenbeleid en risicobeheersing. Dit betekent risico’s managen en aangaan, dus geen risico’s mijden.

Robin Burgers

Robin Burgers

Algemeen directeur, Deconcern B.V.

Een leukere baan met Automatisering in explosieveiligheid

Robin Burgers, Algemeen Directeur, Deconcern

Bedrijven die ATEX-stoffen gebruiken zijn genoodzaakt om allerlei veiligheidsstudies en documentatie te maken om te voldoen aan bijvoorbeeld vergunnings- & verzekeringseisen. Daarnaast is het voor de veiligheid van collega’s uiteraard erg belangrijk dat de werkgebieden juist worden ingedeeld op explosie- en brandrisico. Zo kunnen incidenten met de juiste maatregelen worden voorkomen.

We weten dat deze taken nou eenmaal noodzakelijk zijn bij het werken met ATEX-gevoelige stoffen, toch is het opstellen van deze veiligheidsstudies en documentatie een tijdrovend en kostbaar proces. Het kost vaak veel tijd en geld om te inventariseren welke stoffen er aanwezig zijn en welke daarvan explosiegevaarlijk zijn. Vervolgens moet er ook nog per stof de juiste eigenschappen worden opgezocht om de veiligheidsstudies uit te voeren en documentatie op te stellen. Dit kostbare proces van dataverzameling kan anders worden ingericht.

Tijdens deze Break-out neemt onze ADR veiligheidsadviseur Robin Burgers u mee in het opstellen van een Explosieveiligheidsdocument (EVD) waarbij automatisering het werk van de specialist ondersteunt en niet vervangt. Zo kan u, net zoals andere veiligheidsspecialisten, uw kennis gebruiken waar het er echt toe doet: het beheersen van de explosierisico’s en het verbeteren van bedrijfsprocessen

Jeroen van der Prijt

Jeroen van der Prijt

Industrial Consultant, Bilfinger Tebodin Netherlands B.V.

Hugo Weerdenburg

Hugo Weerdenburg

Senior Process Engineer, Bilfinger Tebodin Netherlands B.V.

Explosieveilig ontwerpen van complexe, industriële, multidisciplinaire projecten

Jeroen van der Prijt, Industrial Consultant & Hugo Weerdenburg, Senior Process Engineer, Bilfinger Tebodin Netherlands B.V.

Bij het realiseren van complexe, industriële projecten is de samenwerking tussen de verschillende disciplines essentieel. De unieke samenwerking tussen engineers en consultants is binnen Bilfinger Tebodin een beproefde werkmethode die hier invulling aan geeft. Wij nemen u graag mee in het ontwerp van dergelijke complexe, industriële, multidisciplinaire projecten. Belangrijke uitgangspunten zijn daarbij de uitgevoerde risico studies zoals OBRA (en Ex-LOPA. OBRA staat voor Occupational Building Risk Assessment; het beoordelen van de risico’s voor werknemers die hun werkzaamheden uitvoeren in een gebouw in de nabijheid van een procesinstallatie met gevaarlijke stoffen. Ex-LOPA staat voor een Layer Of Protection Analysis met betrekking tot explosieveiligheid.

Kees de Kraker

Kees de Kraker

Specialist Procesveiligheid bij Nederlandse Arbeidsinspectie

Gosia Tabaka

Gosia Tabaka

Senior arbeidsinspecteur van Nederlandse Arbeidsinspectie

Erik Krops

Erik Krops

Senior Adviseur Arboveiligheid, KWA Bedrijfsadviseurs B.V.

De aanvullende risico inventarisatie en -evaluatie -ARIE- in de praktijk

Kees de Kraker, Specialist Procesveiligheid & Gosia Tabaka, Senior Arbeidsinspecteur, Nederlandse Arbeidsinspectie & Erik Krops, Senior Adviseur Arboveiligheid, KWA Bedrijfsadviseurs

Werkt u met gevaarlijke stoffen? Dan is het mogelijk dat u aan de nieuwe regels uit de ARIE regeling moet voldoen.

Deze regeling is er op gericht dat veilig wordt gewerkt met gevaarlijke stoffen en zo ongevallen met deze stoffen worden voorkomen.

Schrijf u in voor deze breakoutsessie en weet na, een korte uitleg over de regeling en de reikwijdte ervan, of uw bedrijf aan de regels uit de ARIE regeling moet voldoen.

Verder staat vooral de praktijk centraal tijdens deze breakout sessie. Laat u uit eerste hand informeren door ervaringsdeskundigen van KWA bedrijfsadviseurs en de Nederlandse Arbeidsinspectie.

Leer op welke wijze u invulling kunt geven aan de verplichtingen, waaronder het inrichten van een veiligheidsbeheerssysteem, het uitvoeren van risicoanalyses en het opstellen van scenario’s.

Na afloop heeft u een overzicht van de verplichtingen en wat deze voor uw bedrijf betekenen.

Jef Snoeys

Jef Snoeys

European Standardization Committee CEN TC 305 van CEN-CENELEC

Constructieve explosieveiligheid in de praktijk

Jef Snoeys, European Standardization Committee CEN TC 305 van CEN-CENELEC

In deze sessie over explosiebeveiliging worden voornamelijk constructieve maatregelen besproken.  Waar preventieve maatregelen de waarschijnlijkheid van het optreden van een explosie reduceren, zijn constructieve beveiligingen erop gericht de uitwerkingen van optredende explosies te beheersen. Sommige beveiligingssystemen zullen zowel de explosiedruk als explosievlam controleren, maar in sommige gevallen zal het volstaan om enkel de explosievlam te stoppen.  Aan de hand van voorbeelden uit de praktijk worden verschillende toepassingen besproken van constructieve explosiebeveiligingsmaatregelen waarbij het vooropgestelde doel, het beheersen van explosiedruk en/of explosievlammen, bereikt kan worden op verschillende manieren. Omwille van de nodige hoge bedrijfszekerheid die er verwacht wordt van constructieve explosiebeveiligingssystemen, wordt er in deze sessie ook ingegaan op normering en certificatie van deze systemen.  Deze sessie is gericht op professionals die betrokken zijn bij het ontwerpen en bouwen van installaties in sectoren waar explosiegevaar aanwezig is en benadrukt het belang van proactieve maatregelen om personeel en apparatuur te beschermen.

Paul van Norden

Paul van Norden

ATEX Expert van FrieslandCampina

Leren van incidenten die bijna of helemaal mis gingen!

Paul van Norden, ATEX Expert, FrieslandCampina

Wie incidenten deelt verlaagt de kans dat ze zich vermenigvuldigen! Dat is de insteek van deze lezing: om vanuit een aantal boeiende incidenten belangrijke leerpunten te halen, die breder toepasbaar zijn dan de betreffende situatie alleen.

Paul van Norden is sinds 2017 global ATEX expert binnen FrieslandCampina en is in deze hoedanigheid betrokken bij onderzoeken van (bijna)incidenten. Vóór 2017 heeft hij menig gasexplosie onderzocht. Hij zal vertellen over incidenten binnen en buiten FrieslandCampina: de oorzaken, leerpunten, hoe lessen te delen, en tips voor incident-onderzoeken. Hij hoopt u op zijn minst één eye-opener mee te geven!

FrieslandCampina
Adrish Tewarie

Adrish Tewarie

Game-based learning expert, Play it

Ontdek hoe jouw bedrijf de kracht van game-based learning kan gebruiken voor veiligheidstraining

Adrish Tewarie, Game-based learning experts, Play it

Play it ontwikkelt game-based learningoplossingen die (productie)bedrijven helpen om veiligheidsopleidingen op een innovatieve en efficiënte manier te implementeren. Onze oplossing Play it Safe laat je toe om werknemers te trainen op het gebied van veiligheid en risicopreventie op de werkplek in de breedste zin van het woord. De focus van game-based learning ligt op leerinhoud overbrengen op een interactieve en als gevolg ook boeiende manier door werknemers handelingen te laten ervaren. Onveilige situaties worden gesimuleerd in een veilige omgeving en dat via desktop pc, mobiel met de smartphone, via tablet en laptop of zelfs VR. Dankzij deze aanpak verhogen bedrijven gevoelig de kans om bij medewerkers het juiste bewustzijn te creëren, vaardigheden te ontwikkelen en gedragingen te veranderen. Veiligheidstrainingen worden toegankelijk, leuk en beheersbaar terwijl het bedrijf tegelijk inzicht krijgt in de vooruitgang van het personeel.

  • Leer hoe je de kracht van gametechnologie aanwendt om je boodschap over te brengen
  • Ontdek wat de impact is van game-based opleidingen op je veiligheidsbeleid
  • Ervaar hoe andere bedrijven veiligheidsincidenten verlagen met game-based learning
Arief Dahoe

Arief Dahoe

Explosion, Hydrogen Safety and Combustion Scientist

Explosies: Fenomenologie, Dynamica en Mitigatie

Arief Dahoe, Explosion, Hydrogen Safety and Combustion Scientist

Explosiegevaarlijke omstandigheden die kunnen resulteren in gas- en stofexplosies komen veelvuldig voor in de industrie. Er bestaat wetgeving (ATEX) die een verplichting oplegt om veiligheidsmaatregelen te implementeren. Zodat de veiligheid van werknemers, procesinstallaties en infrastructuur op orde is. Maar die wetgeving vertelt niet welke technologie moet worden toegepast voor de explosieveiligheid. Alleen dat de risico’s zo goed als mogelijk moeten worden bepaald en, indien mogelijk, geminimaliseerd. Middels: zonering (Hazardous Area Classification), preventie van de vorming van explosieve mengsels, vermijden van ontstekingsbronnen en evaluatie van explosieve volumes. Het doel van deze presentatie is om inzicht te verschaffen in de oorsprong van explosiegevaren, de fenomenologie van explosies en de werking van explosiebeveiligingstechnologie. Met een nadruk op methoden gebaseerd op explosieparameters. Het dynamisch gedrag van voornoemde explosieparameters als functie van druk, temperatuur, chemische reactiviteit, deeltjesgrootteverdeling en turbulentie wordt uitgelegd op basis van vlamvoortplantingstheorie. Gevolgd door de experimentele bepaling van explosie parameters voor toepassing in het ontwerpen van explosiemitigatie/-beveiliging conform de ATEX wetgeving. De rol van vlam-geomtrie interactie in het deflagratie-detonatie-transitie mechanisme komt ook aan bod.

Albert Schuiling

Albert Schuiling

DGA van Conductive Opleiding & Advies B.V.

Fokko van de Koppel

Fokko van de Koppel

Mede-Eigenaar van FT-HSE B.V.

Beoordelen niet ex-apparatuur voor gebruik in een zone

Albert Schuiling, DGA | Conductive Opleiding & Advies B.V & Fokko van de Koppel, Mede-Eigenaar | FT-HSE B.V.

Sinds begin 2020 is het niet meer toegestaan om potentiële ontstekingsbronnen binnen een zone te introduceren met alternatieve veiligheidsmaatregelen zoals gasdetectie en een werkvergunning. Voor veel bedrijven heeft deze aanpassing van het Arbeids- omstandighedenbesluit veel invloed op de bedrijfspraktijk.

De NTA 7914 bied handvatten voor het gebruiken van niet ex-apparatuur in een zone 2 of 22. Een voorwaarde voor het gebruik van deze apparatuur in de gevarenzone is dat er een ontstekingsanalyse wordt uitgevoerd om te beoordelen of er in het gebruik geen potentiële ontstekingsbronnen aanwezig zijn.

Het uitvoeren van zo’n ontstekingsanalyse is echter niet zo makkelijk als het soms lijkt. In deze break-out sessie zullen we laten zien welke stappen allemaal doorlopen moeten worden bij het uitvoeren van een ontstekingsanalyse middels een praktijkvoorbeeld.

Alex Brady

Alex Brady

Territory Manager EMEA van Expo technologies

Martha Carillo

Martha Carillo

Certification & Consultancy Manager van Expo technologies

Overview of changes to IEC standard 60079-2 – did some projects just become simpler

Alex Brady, Territory Manager EMEA | Expo technologies &Martha Carillo, Certification & Consultancy Manager | Expo technologies

Hazardous areas, where concentrations of flammable gases, vapours, or dusts can be present, provide some of the greatest safety challenges across facility design, construction, and installation.

With multiple protection options for electrical equipment, engineers must determine the most cost-effective method to mitigate the risks, while ensuring compliance with a plethora of UKEX, ATEX, and other certification schemes and standards.

One of the simplest and most flexible protection methods is Purge and Pressurization (Ex p) which is covered by IEC standard 60079-2.

The 6th edition of this standard was first published in 2014. After the latest review process, we now have sight of the final draft of Edition 7 which is due to be published in May 2024.
The introduction to the standard helpfully lists the various updates proposed and highlights 38 “Major Technical Changes. For simplicity, we have grouped the major changes into 4 broad areas:

1. Changes around the pressurization control system – for instance, clarification of the safety devices and safety control functions required, and how they should be verified before use.

2. Changes that impact the completed “pressurized equipment” (enclosure & pressurization control system) – for instance, additional security protection for manual overrides or bypasses that permit the system to operate when not pressurized.

3. Relaxation of some previous restrictions around low-powered cells & batteries used for computer backup

4. Introduction of gas leak detection as a possible mitigation method for some systems with an Internal Source of Release

The presentation will briefly discuss the first 2 areas, but will primarily focus on the last 2, highlighting, with project case studies, how they could simplify projects and, potentially reduce cost & time.

Programmacommissie

Gerdian Jansen

Gerdian Jansen

VOORZITTER WERKGROEP ZONERING, EFPC N.V.

Fokko van de Koppel

Fokko van de Koppel

Mede-Eigenaar van FT-HSE B.V.

Paul van Norden

Paul van Norden

ATEX Expert van FrieslandCampina

Karel Neleman

Karel Neleman

ATEX-DOCENT BIJ NCOI

Meld u vandaag nog aan en laat u inspireren!

Claim uw ticket

Blijf op de hoogte!

Mis geen enkele congresupdate en meld u aan voor onze nieuwsbrief!