IT, de missende schakel in ATEX & Process Safety

Bij procesveiligheid denken we vaak meteen aan het optimaliseren van de bedrijfsprocessen en het veilig maken van de werkvloer. Het deel dat hierin nog wel eens vergeten wordt is de IT, die tegenwoordig een cruciale rol speelt in de veiligheid van u en uw collega’s.

Waarom is IT zo belangrijk voor de veiligheid? We worden in toenemende mate steeds afhankelijker van technologie. Dit zorgt niet alleen voor een betere efficiëntie, maar kan ook een risico vormen voor de veiligheid. Maar wanneer IT goed wordt ingezet, kan het juist een bevordering zijn van de veiligheid van de bedrijfsprocessen.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan het gebruik van een app waarmee werknemers snel en gemakkelijk gevaarlijke situaties kunnen melden. Het hebben van real-time data zodat afwijkingen, gevaren en mogelijk problemen sneller geconstateerd kunnen worden of het gebruik van virtual reality om personeel beter te trainen op het niveau van veiligheid.

Dit soort techniek houdt de werkplaats veilig en overzichtelijk. Het stelt ons in staat om op een gestroomlijnde manier de juiste mensen snel van de juiste informatie te voorzien. Dit vraagt echter om experts die kennis van zake hebben op het gebied van zowel proces veiligheid als IT.

IMF Academy

Wanneer u zich na het bezoeken van ons congres ATEX & Process verder wilt ontwikkelen op het gebied van IT en informatiemanagement, kunt u dat doen bij onze mediapartner IMF Academy. Zij bieden trainingen en certificeringen voor professionals. Zo kunt u bijvoorbeeld een 4-daagse training Informatiemanagement & Strategie volgen. Wanneer u werkt of wilt werken in de publieke sector is wellicht de praktijkopleiding Functioneel Beheer in de Publieke Sector interessant.

Nuttig? Deel dit bericht!

Blijf op de hoogte!

Mis geen enkele congresupdate en meld u aan voor onze nieuwsbrief!