API open data

NS neemt API en data mee in de trein

Dagelijks vervoert de NS grote getalen reizigers van A naar B. Om te zorgen dat deze reis zorgeloos verloopt, werken duizenden mensen samen om de faciliteiten zo goed en plezierig mogelijk neer te zetten. Denk hierbij ook aan vele IT’ers, al is hun werk vaak niet meteen zichtbaar op de voorgrond.

Aan de slag met slimme technieken

In 2018 introduceerde de NS een ‘zitplaatszoeker’ in hun applicatie. Deze toepassing kwam tot stand door het harde werk van verschillende ontwikkelaars en dataspecialisten die graag diverse problemen binnen de reisbeleving op wilden lossen.

ProRail, verantwoordelijk voor het spoorwegnet van Nederland, beheert sensoren die onder het spoor zijn geplaatst om vervolgens goederenvoertuigen af te kunnen rekenen op basis van hun gewicht. Door een gecreëerde API tussen de NS en ProRail, kan de NS via deze sensoren data verzamelen om in de app duidelijke inzichten weer te geven van rustige en drukke rijtuigen. Daarnaast kan deze data ook interessant zijn voor het onderhouden van de treinstellen, aangezien de assen beter kunnen worden afgesteld wanneer het gewicht van de rijtuigen bekend is.

Begin december 2019 liet de NS weten dat er naast de gewichtsmetingen ook andere manieren mogelijk zijn om het aantal aanwezige reizigers in de trein te bepalen. Zo is er de mogelijkheid om de hoeveelheid CO2 in een trein te meten door middel van het huidige klimaatsysteem. Door deze CO2-meting kan worden bepaald hoeveel mensen er aanwezig zijn in de trein, al gaat deze meting niet op voor alle treinensoorten. Bij een Sprinter gaan de deuren namelijk veel vaker open dan bij een Intercity, dit kan vervolgens leiden tot minder accurate data. Een andere optie om het aantal reizigers te bepalen is het analyseren van het Wifi gebruik. Deze manier geeft simpelweg aan hoeveel personen ingelogd zijn op de Wifi om vervolgens daaruit een conclusie te kunnen trekken. Echter, met de huidige wet over de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) is het gebruiken van deze data niet heel eenvoudig. Het gebruiken van deze vorm van persoonsgegevens kan namelijk kritisch worden ervaren door de AP.

Al met al laat dit zien dat momenteel de gecreëerde API tussen de NS en ProRail, voor het gebruik van ProRail’s data over het gewicht van de treinen, dient als de beste oplossing. Het enige jammere voor de reiziger is dat deze ProRail sensoren niet onder elk spoortraject bevestigd zijn, waardoor de NS nog niet voor elke trein de juiste informatie aan de reiziger kan leveren. Desalniettemin, voor de trajecten waar de functie wel werkt zijn de reacties erg lovend.

(bron: NSNRC & Tweakers)

Een goedwerkende API

Steeds meer bedrijven verwerken data met behulp van API’s. Hoe zet je zo’n succesvolle API op? De NS heeft een goede manier gevonden om door middel van een API te zorgen dat de reiziger meer informatie krijgt over de zitplaatsen en hierdoor een fijnere reis voor de boeg heeft. Het implementeren van API’s is echter makkelijker gezegd dan gedaan. Hoe zorg je dat iedereen binnen de organisatie dezelfde kant opkijkt en hoe zorg je dat deze visie succesvol wordt uitgerold binnen de organisatie? Op woensdag 11 maart 2020 vindt het API congres plaats in Utrecht. Dit is de plek om meer te weten te komen over API’s en de verschillende manieren en oplossingen die deze voor jouw organisatie kan bieden.

Neem jij de API trein vandaag nog? Laat je inspireren en meld je vandaag nog aan.

Nuttig? Deel dit bericht!

Blijf op de hoogte!

Mis geen enkele congresupdate en meld u aan voor onze nieuwsbrief!